English, please!

Till startsidan - Sven Wallén Ledarskap & Coaching

Sven Wallén
Ledarskap & Coaching

Jag coachar framgångsrika människor

Läs om Sven

Flygrädd? Nej, inte längre!


Från flygrädsla till flygtrygghet

Visst skulle du vilja känna dig trygg när du flyger? Undviker du situationer, arbeten eller uppdrag som innebär flygresor? Det är en onödig begränsning som kan åtgärdas genom en session på mindre än en timme. Jag använder mig i detta (liksom i annan coaching) av NLP-metoder, vilket innebär att vi huvudsakligen pratar med varandra. Valet av specifik metoder beror på klienten och klientens situation.

Det spelar egentligen ingen roll vad som ligger bakom din rädsla eller hur du beter dig nu, det viktiga är att du vill få tillstånd en förändring. Jag hjälper dig byta ut ditt "flygrädsleprogram" mot ett "flygtrygghetsprogram", och ägnar mig inte åt varken analyser eller tillvänjning. I min verktygslåda finns inte KBT-verktyget "gradvis exponering" och jag håller inte alls med om påståendet att "patienten måste möta det som skapar rädslan.".

Så här går det till

Efter ett första möte, utan vidare förpliktelser från någondera parten, brukar jag träffa mina klienter mellan två och fyra gånger, samt för en uppföljning efter första flygturen. Under det första mötet bekantar vi oss med varandra, och jag gör en utvärdering i syfte att fastställa att det är flygrädsla, att det är något jag vill åta mig och att jag tror jag kan hjälpa dig, samt huruvida jag anser mig vara lämplig som coach åt just dig. Du gör en bedömning om du vill ha mig som din coach. Tillsammans bestämmer vi oss för om, och i så fall hur, vi går vidare.

Förutom att jag hjälper dig ersätta flygrädsla med flygtrygghet lär jag dig några verktyg som du kan använda för att bättra på trygghetskänslan. Vid andra fobier kan man ju närma sig det man tidigare undvek, t.ex. titta på bilder, se in genom ett skyltfönster, innan man upptäcker att fobin är borta; För flygning finns det ju inga mellanlägen, man är antingen på planet eller inte, och tills du känner att flygrädslan faktiskt är borta kan verktygen vara till hjälp.

Återkoppling

Hej Sven!

Jag är verkligen så nöjd med behandlingen. Resan jag skulle göra direkt efter behandlingen våren -07 med jobbet gick så bra. Hade ingen olustkänsla eller rädsla överhuvudtaget, jag njöt av hela resan. Den stora utmaningen var om jag skulle våga åka med min familj (man och två barn). Vi bokade en resan nu till sommaren -08. Hade en liten olustkänsla en tid innan, men tänkte verkligen på det som vi hade gått igenom och samtidigt övertyga mig själv att allt skulle gå bra. Så när vi väl satt i planet och skulle lyfta så kände jag ingenting förutom en stor förväntan. Allting gick så bra, lutade mig tillbaka i sätet och bara njöt.

Mest ledsen är jag att så många år av mitt liv har gått till spillo pga av min flygrädsla. Men nu är den borta och många resor skall bokas.... :)

Jag vill verkligen tacka dig från djupet av mitt hjärta. - Lisa Andersson 2008


Hej Sven, du ska bara veta hur bra flygresan gick. Innan vi startade var jag jätterädd, men när vi hade varit uppe i 5 min slappnade jag av HELT och resten av resan gick super! Jag fördrev tiden med att spela kort, lyssna på musik och spela spel. Resan gick alltså jättebra och det här är nog tack vare dej.

Hejsan, nu har jag varit ute och flugit igen, till Malmö (Lund) den här gången! Allt gick lika bra som till London, alltså väldigt bra! - HR 2004


Tack för hjälpen med N.N.s flygrädsla. Vi fick en fantastisk resa till Afrika :) - SL 2004


Tack Sven!!!

Det funkade! Flygandet alltså. Lite skakis första 10 minuterna på planet sen slappnade jag av så mycket att jag somnade en stund på ditvägen och kände mig avslappnad inför landningen också.

På hemvägen var det ko-lugnt hela vägen till Arlanda då var jag lite orolig, men inte som förut.

Stort Tack!!! - RK 2000


Den klient som varit allra roligast att hjälpa var en då 78-årig dam, väldigt förtjust i Venedig men trött på att åka buss dit. Vi träffades sammanlagt fem gånger och hon berättade sedan att inte nog med att flygrädslan var borta, hon åkte nu obehindrat både hiss och tunnelbana (fast inte samtidigt) och hos tandläkaren där hon tidigare kännt sig väldigt olustig till mods, var de tidigare obehagskänslorna som bortblåsta - tandläkaren frågade henne vad som hänt!


Artikel i tidningen Hälsa nr 2 2005


Mina egna erfarenheter

Jag har själv inte upplevt något egentligt obehag i samband med flygning, men jag har varit väldigt reserverad inför vatten, framför allt att vara i det. Detta innebar att jag höll mig borta från i stort sett allt vad sol, sommar och bad hette. Efter en del coaching gick jag på simkurs under hösten 2002. Jag avslutade med att göra provet för silverfisken:

Simning 25 meter bröstsim eller annat simsätt på grunt vatten.

Hopp från kanten eller bryggan på grunt vatten.

Sedan dess har jag både kvalificerat mig till Simborgarmärket och simmat där jag inte bottnar.



Kontakta Sven Wallén på telefon eller e-post .


Innan du kommer

Innan du kommer på besök, fundera på följande:

Bedömning 1-10

  • Hur stort är ditt obehag (1-10, 10 outhärdligt)?
  • Vad tycker du skulle vara rimligt (som ovan)?
  • Hur stort hinder är flygrädslan för dig (1-10, 10 mycket stort hinder)?
  • Hur gärna vill du bli av med flygrädslan (1-10, 10 mycket gärna)?
  • Hur enkelt är det att bli av med flygrädsla (1-10, 10 mycket enkelt)?

Fri text i svaret

  • Hur länge har du känt obehag vid eller inför flygning?
  • Vad i flygningen är du rädd eller orolig för?
  • Har du försökt bli av med din flygrädsla tidigare?
  • I vilka andra situationer känner du samma eller en liknande rädsla?
  • Vad innebär det för dig att vara flygrädd?
  • Hur var det att flyga innan du utvecklade flygrädsla?
  • Vad vill du uppnå genom att bli av med flygrädslan?
  • Vem mer än du vill att du blir fri från flygrädsla?
  • Vad skulle det innebära för dig att inte vara flygrädd?
  • Hur skulle det vara att känna behag inför och under flygandet?
  • Hur vet du att du blivit av med flygrädslan?

Fundera även på följande: Flygrädsla som beteende är inte bara ett hinder, den kan även ha vissa positiva effekter, fast du är kanske inte medveten om dessa. Fundera på vad dessa positiva effekter skulle kunna vara. Det kan vara saker som att du slipper ta ansvar, du får en hel del uppmärksamhet från människor i din omgivning , det kan ursäkta vissa andra beteenden. Vilka vinster har DU av att ha flygrädsla?

Slutligen; Det är absolut nödvändigt att DU vill bli av med flygrädslan! Det är bra om du får STÖD från din omgivning, men VILJAN att bli fri från flygrädslan måste vara DIN!



Resurser

Om du vill är det också möjligt.


Tips

Flygrädsla är ett väldigt vanligt problem. Det finns många uttryck för flygrädsla; På engelska är några av dessa: Aviophobia, Aviatophobia, Pteromerhanophobia - Fear of flying.

Jag brukar träffa mina flygtrygghetsklienter mellan tre och fem gånger, fastän det egentligen räcker med en gång, om jag hittar rätt första gången. Förutom att jag hjälper dig plocka bort rädslan, lär jag dig några verktyg som kan vara bra att ha med på resan. Mötena är individuella, alltså ej i grupp.

Du kan också fundera på VAD specifikt det är du är rädd för. När du hittat svaret på den frågan, kan du fundera på vilka olika alternativ du har, om det du är rädd för (troligtvis mot förmodan) skulle inträffa, och hur du på bästa sätt kan förbereda dig.

Några generella tips inför en flygning kan vara att se till:

  • att vara uppmärksam under säkerhetsgenomgången.
  • att notera hur man öppnar säkerhetsbältet.
  • att notera var nödutgångarna finns; räkna hur många stolsrader framåt och bakåt, planera hur du kan ta dig ut om olyckan är framme.
  • att vara klädd i praktiska kläder (som inte brinner så bra) och skor (som täcker hela foten och sitter kvar vid ev. utrymning).
  • att hålla sig nykter och alert (förbättrar oddsen avsevärt vid ev. olycka).
  • att, om du är flygrädd, berätta det för kabinpersonalen.
  • att ha med saker att sysselsätta dig med, musik att lyssna på, böcker och tidningar att läsa (gärna med intressanta texter och fängslande historier), gärna också ett avslappningsband.

Man släcker belysningen i kabinen inför landning, för att ögonen ska vänja sig vid halvmörkret och det ska vara lättare att se - om något skulle hända. Släck då även din läslampa. Om du reser med andra, gör upp redan innan att om det mot förmodan skulle ske en olycka tar var och en sig ut på egen hand, förstås undantaget barn och andra som kanske inte klarar sig på egen hand, och att ni träffas utanför.

Kom ihåg att även om det är ganska onaturligt att vistas i en plåtburk som far fram i en väldig fart på 10 000 meters höjd, så är det ett av de säkraste transportsätten. Dessutom, mer än 90% av alla som är med om en flygolycka överlever.

Om du tror att du skulle känna dig tryggare av att veta hur ett flygplan fungerar, vilka de olika ljuden som hörs är och vad som utlöser dem, så finns det kurser för sådant.

Framför allt: Kom ihåg att grabbarna och tjejerna i cockpit oftast vet vad de gör och håller på med, och de vill komma fram oskadda, de också.


Kontakta Sven Wallén på telefon eller e-post .


Andra sidor


Till början på sidan

Webbplatsinformation, information om kakor