English, please!

Till startsidan - Sven Wallén Ledarskap & Coaching

Sven Wallén
Ledarskap & Coaching

Jag coachar framgångsrika människor

Läs om Sven

Varför inte inte?


Varför inte inte, det här med nutid, om och när, och varför inte varför.

Är det skillnad på "kom inte för sent" och "kom i tid"?

Javisst, inte bara det att det är olika ord, och olika antal ord, utan också att de två fraserna sätter igång två olika program i ditt huvud. "Kom inte för sent" sätter igång ett program som faktiskt uppmanar dig att komma för sent! Somliga hävdar att hjärnan inte förmår förstå ordet "inte", fast det är nog inte helt sant. Mer korrekt är nog att du för att veta vad det är du inte skall göra, måste lägga just det du inte skall göra på minnet. Eller så är det för att hjärnan lagrar minnen i form av bilder och en bild av ett inte går väl inte att skapa?

Vad händer i ditt huvud nu när du läser "Tänk inte på en rosa kanin"? Finns det verkligen inga tankar eller bilder på en rosa kanin i ditt huvud då? "Kom inte för sent" skapar kanske en bild av hur det skulle vara att komma för sent.

Den andra frasen, "kom i tid", skapar på samma sätt en bild av att komma i tid, och det är det som ligger i huvudet som styr!

Det är också enklare att beskriva det man vill, än att beskriva allt som det inte innebär. När du skriver din inköpslista så är det väl sakerna du avser köpa du noterar, inte allt du inte avser köpa? När du kliver in i en taxi, brukar du berätta vart du vill, eller vart du inte vill? Alltså, fokusera tankarna på det du vill, inte på det du inte vill!

Undersökningar har visat att när vi tänker en tanke skapas ett spår i hjärnan. Nästa gång vi tänker samma tanke blir spåret djupare, och snart är det en motorväg. Som vattnet väljer vi den mest lättframkomliga vägen, och så förargligt det måste vara om man sedan måste undvika motorvägarna när man tar sig fram i livet!

Sluta röka? Vilket tidsfokus? Visst är det bakåt, till historien? Kan du göra dig en föreställning, i framtiden, som representerar "sluta röka"? Vad innehåller den? Hur ser "inte röka" ut? Prova "Bli och förbli rökfri". Tidsfokus framåt och nu. Hur representerar du "rökfri"? Hur ser "rökfri" ut?

Du tänker väl inte på en rosa kanin?

Glöm inte att ... -> Kom ihåg att ...
Kom inte för sent -> Kom i tid
Ha inte sönder den här! -> Var försiktig med den här
Gör inte ... -> Kom ihåg att göra ...
Du är väl inte nervös? -> Ta det lugnt!
Du missar väl inte ...? -> Du hittar väl/läser väl/kommer väl ihåg ...?
Sluta röka -> Bli rökfri
Inte flygrädd -> Flygtrygg
Banta -> Ät hälsosamt

Nutid, då?

Genom att utrycka dina mål, stora som små, i första person (jag) presens (nutid) programmerar vi hjärnan på ett effektivare sätt. Hjärnan som har en himla massa information att hantera gör det så enkelt för sig som möjligt. Man har påvisat att det räcker med att se 25% av något man sett tidigare för att man skall känna igen det! Man kan säga att vi dras till det vi känner till, och om hjärnan redan varit där, dras vi till det igen. Därför är det effektivare att säga "Jag kommer i tid" eller "Jag är i tid" än "Kom i tid".

Hjärnan förmår inte skilja på vad vi faktiskt upplevt och vad vi föreställt oss, och vi söker oss gärna till det bekanta, det vi känner igen. Detta används när vi gör en målbildsprogrammering, alltså kliver in i situationen som den är då vi nått målet (t.ex. när jag kommit i tid), och ser det vi ser, hör det vi hör, känner det vi känner, luktar och smakar. Då har vi redan varit där och dras automatiskt till det igen, i verkliga livet.

Om och När

När vi uttrycker mål och saker vi vill uppnå använder vi hellre "när" än "om", det förstärker ju programmeringen. Använder vi "om" introducerar vi tveksamhet, med "när" blir det bara en tidsfråga.

Däremot använder vi "om" när det handlar om att gå utanför det kända, när vi vill använda våra kreativa förmågor; "Jag vet att du inte kan se in i framtiden, men om du kunde det, vad skulle du se då?".

Varför inte varför

Det finns en fråga vi bör undvika, och det är ”Varför ... ?” – Varför det?

Varför vill du veta det? Varför frågar du det? Varför undrar du? Vad händer med dig när du läste de här frågorna? Hamnade du i försvarsläge? Behövde du rättfärdiga något du gjort?

Och varför tänker du på en rosa kanin?

To top of page


Tankar om att sluta röka


Jag ska försöka ...

Jag ska försöka komma i tid = Jag har ännu inte bestämt mig för att lyckas och jag har ursäkten klar.

Jag ska göra mitt bästa för att komma i tid = Jag har bestämt mig och har fortfarande en möjlig ursäkt för att inte lyckas.

Jag ska komma i tid = Jag har bestämt mig och kommer att lyckas.

Jag ska komma i tid och för att lycka kommer jag att gå hemifrån klockan 10 = Jag har bestämt mig och har en plan för vad jag behöver göra för att lyckas.


En plan är en plan är en plan och planer kan ändras. Även när jag bestämt mig för något (specifikt) just idag, kan jag i morgon komma på ett bättre alternativ.

To top of page


Hör av dig om du vill diskutera på vilket sätt jag kan bidra till din egen och eller ditt företags utveckling! Du når mig via kontaktsidan som du kommer till om du klickar här.


Kontakta Sven Wallén på telefon eller e-post .


Andra sidor


Till början på sidan

Webbplatsinformation, information om kakor