English, please!

Till startsidan - Sven Wallén Ledarskap & Coaching

Sven Wallén
Ledarskap & Coaching

Jag coachar framgångsrika människor

Läs om Sven

Skaffa mentor


En mentor har man till andra saker än en coach, som ett komplement. En mentor är någon som är bra på något jag vill lära mig mer om och bli bättre på och som finner glädje i att hjälpa andra växa. Se nedan .  Precis som med coachen bör du inte ha något beroendeförhållande till denne (alltså, inte din chef eller medarbetare).

Att leta (och finna) mentor är egentligen ganska lätt. Ta först reda på vad du vill uppnå (gäller i detta precis som i allt annat!), inom vilket område du vill utvecklas (personligt, specifik yrkesroll, etc.), och fundera sedan på vem eller vilka som visar goda exempel på de egenskaper och förmågor du söker. Var inte blyg - är det Kungen som är bäst så välj honom! Skriv ett brev där du presenterar dig, beskriver vad du vill uppnå och fråga om personen vill agera mentor åt dig. Föreslå att du ringer ett par dagar senare för att boka ett möte där ni pratas vid och diskuterar vidare. OBS! Ge dem inte en färdig ursäkt i att du "vet att de är väldigt upptagna" - de flesta är nog så smickrade av att bli tillfrågade, så var positiv (i detta också!).

Jag skaffade en mentor genom att fråga honom efter en föreläsning, vi bokade tid för lunch där jag berättade vad jag ville uppnå, och vi pratade om vad han kunde får ut av det. På den vägen är det. Gör klart under vilka förutsättningar ni träffas (t.ex. en (lång-)lunch i kvartalet, att ni ser över er relation regelbundet, att båda kan enskilt bryta kontraktet, etc. Och att det inte handlar om pengar!


Mentor

Detail from Rembrandt's 'Aristotle Contemplating the Bust of Homer'Enligt Odysséen av Homeros (bilden) en vän till Odysseus och den som i Odysseus ställe uppfostrade sonen Telemachos.

Kung Odysseus rådgivare och Telemachos lärare. Då Athena visade sig för Odysseus var det ofta i Mentors skepnad.

His name is proverbial for a faithful and wise adviser.

A wise and trusted counselor or teacher.


Mentor - Coach

Mentor Coach
Träffas 3-4 ggr per år 1-4 ggr per månad
Kostar Nej Ja
Kunskap I ämnet I coachingprocessen

Ladda ner


Andra sidor


Till början på sidan

Webbplatsinformation, information om kakor