English, please!

Till startsidan - Sven Wallén Ledarskap & Coaching

Sven Wallén
Ledarskap & Coaching

Jag coachar framgångsrika människor

Läs om Sven

Bli Rökfri


Bli rökfri

Det var inte helt enkelt att börja röka, kroppen sa ifrån ganska ordentligt, men efter enträget tränande så hördes inte längre klagomålen. När du minst anar det, kommer kanske rösten tillbaka, med förnyad kraft?

Kommer du ihåg hur det kändes att röka, i början? Hur lång tid tog det innan du rökte utan besvär?

Minns du hur det kom sig att du började röka? Kanske för att göra uppror, markera att du håller på att göra dig fri? Kanske tycker du att du blev tvingad, att du måste röka för att passa in?

Kom ihåg att alla rökare vill att också du fortsätter röka, för då behöver de ju inte ta eget ansvar, inte ifrågasätta sitt eget rökande, som de kanske får anledning att göra om du slutar.

Att bli rökfri kan handla om att ändra beteende, fast oftare handlar det om att göra en mer fundamental förändring. Ser du på dig själv som rökare? Vad skulle hända om du ändrade så att att du såg på dig själv som en hälsosam person? Funkar det att vara både hälsosam och rökare?

Vill du bli fri från rök eller snus? Du har kanske inte bestämt dig ännu? Låt mig hjälpa dig bli rökfri, vi gör det som ett coachingprojekt.

Kontakta Sven Wallén på telefon eller e-post .


Mina egna erfarenheter

Sven WallénMin rökhistoria börjar när jag var 13-14-15, jag kommer inte ihåg NÄR jag blev rökare på heltid, men definitivt i gymnasiet. Sedan dess har jag gjort några försök att sluta, en gång i 24-årsåldern höll det i 5-6 månader, en annan gång vid 40 ungefär höll jag upp 3-4 månader, och så har jag slutat massor med gånger för att börja dagen efter. Nu har jag varit rökfri sedan slutet på mars 2003, tuggade nikotintuggummin en vecka innan jag slutade med det också. Upptäckte vid tidigare försök att det var VÄLDIGT nära att ta upp rökningen igen om jag fortfarande fick i mig nikotin.

Hur slutar man?
- Man VILL sluta och har fattat ett beslut att bli rökfri, kanske även nikotinfri. Om inte JAG verkligen vill, så är jag snart tillbaka.

Hur fattar man beslutet?
- För min del handlade det nog om dels en visualisering av två möjliga vägar in i framtiden, den ena MED rökning, dålig kondition, syrgas, dålig blodcirkulation, kanske en amputerad fot, osv., den andra RÖKFRI, frisk hy, skaplig kondis, alla kroppsdelar intakta. Valet var ganska enkelt, men beslutet kom ändå inte. Jag kom på en anledning till varför jag en gång började röka, och det var förståss för att göra en markering, inte om tillhörighet utan för att markera att jag inte ville vara med det gänget jag tidigare varit med, en separation, ett uppbrott, alltså.

Så läste jag i en bok att även om man rökt länge, så är det faktiskt en vana man skapat sig, TROTS att det inte var speciellt gott att röka i början, man fick ju trots allt TVINGA sig till att röka. I mitt fall för att göra uppbrottet.

Sedan dess har jag hittat andra sätt att göra liknande markeringar, och jag ser bara framför mig hur mina lungor skulle skrika högt om jag skulle dra ett bloss igen, och be om att få slippa.

Självklart har jag "slitit ut" både en och annan coach på vägen ...


Frågor
  • Vad vill du uppnå, på kort sikt respektive på lång sikt, genom att röka?
  • Vad leder det [svaret på ovanstående] till?
  • Vad innebär det för dig att röka?
  • Hur skulle det vara om du kunde sluta röka precis nu?
  • Vad skulle det innebära om du kunde sluta röka precis nu?
  • Vad hindrar dig att sluta röka just nu?
  • Ska du försöka sluta röka? Exakt hur gör du för att försöka?

Resurser

Tankar

Att sluta röka. Att bryta en vana. Att välja att göra något annat. Att bli rökfri.

Här duger inga intellektuella argument, som att det inte skulle vara nyttigt, att människor och djur dör av rökning. Att kroppen åldras fortare, man ser lite glåmig ut, tänderna lossnar. Det må vara de andra, det gäller inte mig. Och det krävdes ju en hel del för att börja röka, inte ger man väl upp så lätt? Det är ju rätt gott - alldeles för sällan. Och man slipper ju känna hur illa man luktar, snacka om "raggardeo". Nej, det där var inte alls snällt, mot raggarna. Visst, det är kallt nu när man måste gå ut från restaurangen för att röka, men tänk så många trevliga människor man får prata med, när man står på trottoaren och huttrar. Människor man annars kanske inte skulle ha pratat med.

Vad var det egentligen som gjorde att man började röka? Att vara tuff? Att få vara med i gänget? Det är inte lätt som tonåring att stå emot kamrattrycket, man vill höra till. Hur kommer det sig då att inte alla tonåringar röker? Nu i vuxen ålder vet jag att det finns andra sätt, effektivare och hälsosammare sätt, att markera tillhörighet. Eller skillnad, om det var det som det handlade om. Matcha eller missmatcha.

En som aldrig rökt vet inte vad det innebär att bli rökfri. De som fortfarande röker vet att det kan vara kämpigt. Ett tag. Sedan går det över. Så tänker man inte mer på det. Och när man minst anar det, står man med en cigg i handen! Var kom den ifrån? Vem stoppade den i min mun? Vem tände den? Säkert påhejad av de andra rökarna, de där som fick det jobbigt när jag slutade, nu slipper de fundera på att sluta! För nu har jag börjat igen. Eller?

Att sluta röka är en icke-aktivitet, den definieras av sin motsats. Alltså, kan man då sluta röka? Hur gör man? Enklast är väl att låta bli att röka. Så då är det väl ingen match, jag behöver ju inte göra något alls för att lyckas! Passivitet, det är vad som krävs! Hej, lättja!

Att försöka sluta röka - Är inte det alldeles omöjligt att åstadkomma? Hur gör man för att försöka att inte göra en specifik aktivitet?

Nu när du vet vad som krävs, du vet vad det var som gjorde att du började och har bättre, effektivare sätt att tillgå, så kan du. Och eftersom det är så enkelt, så gör du det. Nu!

Bli och förbli Rökfri! Du kan! När du bestämt dig. Behöver du hjälp att fatta beslut?

En bra coach kan hjälpa dig fram till beslutet.

Titta här också: Inte inte


Det finns de som tror att man måste vara mycket listig för att lura sig själv och det finns de som vet att om man skall lyckas med det måste man vara rätt blåst.
Kjell Swanberg i SvDs Marginalen 2001-09-18


He who wants to keep his garden tidy doesn't reserve a plot for weeds.
Dag Hammarskjöld

Fler citat


Till början på sidan

Webbplatsinformation, information om kakor